Όπως οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούσαμε πριν κάποια χρόνια άλλαξαν δραματικά μέχρι σήμερα, έτσι και στο μέλλον αναμένονται μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας με πολύ περισσότερες δυνατότητες μέσω της εξέλιξης τεχνολογίας.
Μπορεί να μην γνωρίζουμε με κάθε λεπτομέρεια τι θα περιλαμβάνει αυτή η εξέλιξη, ωστόσο τα μεγαλόπνοα σχέδια που ανακοινώνουν οι τεχνολογικοί κολοσσοί είναι η «κλειδαρότρυπα» από την οποία μπορούμε ίσως να δούμε τον τρόπο με τον οποίο αυτές οι εταιρείες οραματίζονται το μέλλον.
Δείτε τα φιλόδοξα αυτά πλάνα που όταν αναπτυχθούν περαιτέρω θα αποτελούν κάποια από τα σημαντικότερα τεχνολογικά επιτεύγματα της ανθρωπότητας…
Διαστημικός τουρισμός χάρη στον ιδρυτή της Amazon
Διαστημική ιστορία επιθυμεί να γράψει ο Jeff Bezos με την εταιρεία διαστημικών πτήσεων, Blue Origin, η οποία έχει ήδη στο ενεργητικό της επιτυχημένες δοκιμές. Όπως δήλωσε ο ίδιος μάλιστα σε δημοσιογράφους, η εταιρία αναμένει ότι οι επί πληρωμή πτήσεις των επιβατών στο διάστημα θα ξεκινήσουν το 2018.
«Οι πιλότοι δοκιμών θα πραγματοποιήσουν δοκιμαστικές πτήσεις μέσα στο 2017. Εάν οι πτήσεις είναι επιτυχείς και εξελιχθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα, τότε οι επιβάτες-αστροναύτες θα πετάξουν μέσα στο 2018», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon.
Η Blue Origin προγραμματίζει την κατασκευή έξι διαστημικών οχημάτων πολλαπλής χρήσης, τα οποία σχεδιάζονται για να μπορούν να μεταφέρουν αυτόνομα στο διάστημα έξι επιβάτες προκειμένου να αποκτήσουν την εμπειρία της διαστημικής πτήσης.
Στο μεταξύ, μια άλλη ανταγωνιστική εταιρεία, η Virgin Galactic του σερ Richard Branson, έχει ορίσει την τιμή του εισιτηρίου της πτήσης στα 250.000 δολάρια. Τα εισιτήρια διατίθενται στην αγορά από 60 διαπιστευμένους τουριστικούς πράκτορες, με προμήθεια 10% ή μεγαλύτερη ανά πώληση.
Αυτοκινούμενα οχήματα από την Google, στη «μάχη» και η Apple
Φωτιά έχει πάρει η ανάπτυξη αυτοκινούμενων οχημάτων αυτή την περίοδο με μπροστάρη την Google, την οποία ακολουθούν αυτοκινητοβιομηχανίες με εντυπωσιακά concepts. Παράλληλα, έχουν φουντώσει τα σενάρια πως η Apple με το project Titan δραστηριοποιείται στον χώρο, ενώ από έρευνα της BI Intelligence προκύπτει ότι μέχρι το 2020 θα υπάρχουν 10 εκατομμύρια οχήματα με τέτοια τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης στους δρόμους.
Μέχρι πρόσφατα η Google υπερηφανευόταν ότι τα αυτοκινούμενα οχήματά της διένυσαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα, ωστόσο πριν δύο περίπου μήνες ένα αυτοκίνητο της Google χωρίς οδηγό τράκαρε με λεωφορείο.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τεχνολογικός κολοσσός που βρίσκεται πίσω από τη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης, τα τελευταία δύο χρόνια συναντήθηκε πέντε φορές με κυβερνητικούς αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την Telegraph. Οι συναντήσεις αυτές δείχνουν τον ηγετικό ρόλο της εταιρείας στο κομμάτι της αυτόνομης οδήγησης.
Όσο για την Apple, οι φήμες λένε πως εργάζεται πάνω στη δημιουργία του δικού της ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με την κωδική ονομασία «Titan», έχοντας ως στόχο την παρουσίασή του μέσα στο 2019. Πάντως, δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το πολυαναμενόμενο Apple Car θα είναι αυτοκινούμενο.
Προσωπικοί ψηφιακοί βοηθοί
Όλες οι τεράστιες τεχνολογικές εταιρείες οραματίζονται τη στιγμή που η καθημερινότητά μας θα οργανώνεται από έναν προσωπικό ψηφιακό βοηθό, ο οποίος θα κρύβεται στα smartphone και στους υπολογιστές μας. Αυτή είναι η Siri, η Cortana και το Google Now. Στο μέλλον βέβαια, οι υπηρεσίες αυτές θα είναι πιο έξυπνες, πιο αξιόπιστες και σίγουρα πιο ικανές.
Αυτοί οι βοηθοί παρακολουθούν τον ψηφιακό κόσμο του χρήστη, τα email, τα μηνύματα και τις κρατήσεις για μεταφορές και διαμονή. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορούν να προγραμματίζουν και να προτείνουν διάφορα πράγματα στον χρήστη με βάση τις επιθυμίες του και γενικότερα σκοπός τους είναι να λειτουργούν σαν ένας γραμματέας στην… οθόνη.
Προς το παρόν πάντως πρόκειται για εφαρμογές που στην Ελλάδα δεν χρησιμοποιούν οι περισσότεροι χρήστες. Οι εταιρείες όμως ξοδεύουν μια περιουσία στην ανάπτυξή τους κι αυτό συμβαίνει γιατί θέλουν οι Cortana ή η Siri να γνωρίζουν τα πάντα γι’ αυτόν που τις χρησιμοποιεί. Μεταξύ άλλων παρακολουθούν τις κλήσεις, γνωρίζουν τα ενδιαφέροντα, τα ραντεβού τις διαδρομές του χρήστη.
Εικονική πραγματικότητα με τα Oculus Rift της Facebook, Samsung Gear και Google Cardboard
Ήδη βρίσκεται στα ράφια των καταστημάτων η πρώτη γενιά συσκευών εικονικής πραγματικότητας από τις μεγάλες εταιρείες. Συσκευές που αλλάζουν τα video games και μας βάζουν σε έναν άλλο κόσμο, στον οποίο τα μόνα όρια είναι αυτά που θέτει ο προγραμματιστής.
Ουσιαστικά πρόκειται για οθόνες για video games ή ταινίες που εφαρμόζουν στο κεφάλι, όπως ένα κράνος, και δίνουν τη δυνατότητα στον χρήστη να μπαίνει σε έναν εικονικό κόσμο. Ο χρήστης κουνάει το κεφάλι για παράδειγμα προς τα κάτω και η οθόνη δείχνει αυτόματα τι συμβαίνει κάτω.
Αυτές οι συσκευές αποτελούν εξαρτήματα που συνδέονται με υπολογιστές και κονσόλες παιχνιδιών και σε συνδυασμό με την την τρισδιάστατη εικόνα μας βάζουν σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον. Φυσικά οι προσδοκίες δεν σταματούν στις ήδη θαυματουργές μάσκες που βρίσκονται στην αγορά. Τον Ιούλιο του 2014 το Facebook εξαγόρασε την Oculus VR δαπανώντας δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Ανάμεσα στους στόχους του κοινωνικού δικτύου ήταν και τα εικονικά δωμάτια συνεύρεσης για τους χρήστες του.
«Μικτή πραγματικότητα» από τη Microsoft
Με τη συσκευή Hololens η Microsoft μας προτρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο μας με τα ολογράμματα. Ουσιαστικά μας φέρνει μπροστά στα μάτια μας ολογράμματα υψηλής ευκρίνειας.
Πρόκειται για τρισδιάστατες εικόνες με τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αλληλεπιδράσει σαν να έχει να κάνει με αντικείμενα. Φυσικά όποιος το έχει δοκιμάσει έχει δηλώσει ενθουσιασμένος με τη δύναμη αυτής της ιδέας, ενώ αν αναρωτιέστε για τα περιθώρια εξέλιξής της, αρκεί να μάθετε πως οργανισμοί όπως η NASA, η Saab, και η Japan Airlines ήδη φτιάχνουν εφαρμογές για τη συσκευή και τις δοκιμάζουν.
Προφανώς οι δυνατότητες της συσκευής είναι ανεξάντλητες, με φωτεινό παράδειγμα τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Case Western Reserve University, οι οποίοι το περασμένο καλοκαίρι είχαν στη διάθεσή τους ένα εργαστήριο με Microsoft HoloLens. Με τη βοήθεια των συσκευών μπορούσαν να δουν αναλυτικά τα επιμέρους όργανα του ανθρώπου και να κρατήσουν σημειώσεις πάνω σε εικόνες που βλέπουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας.
Πρόσβαση στο Διαδίκτυο από κάθε σημείο του πλανήτη
Στόχος της Google, ποιος άλλος; Να υπάρχει πρόσβαση στο Internet από κάθε γωνιά του πλανήτη. Ο διαδικτυακός κολοσσός ανακοίνωσε ότι ξεκινά το πολλά υποσχόμενο «Project Loon». Αυτό περιλαμβάνει τεράστια αερόστατα που θα πετούν ψηλότερα από τα αεροσκάφη και θα αποτελούν «πομπούς» για παροχή υπηρεσιών του Διαδικτύου ακόμα και στις πιο απόκρημνες περιοχές. Ο αντιπρόεδρος του Project Loon Μάικ Κάσιντι εξήγησε πως πρόκειται για ιπτάμενους πύργους κινητής τηλεφωνίας, οι οποίοι θα εκπέμπουν σήμα στο έδαφος.
Η Alphabet, η οποία ανέλαβε να υλοποιήσει το εγχείρημα ανακοίνωσε πως θα συνεργαστεί με κορυφαίους παρόχους κινητής τηλεφωνίας στην Ινδονησία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι δοκιμές μέσα στο 2016.
Σε αυτό το όραμα δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχο το Facebook, το οποίο με το project Aquila δοκιμάζει ένα τεράστιο drone, το οποίο θα πετά σε απομονωμένα μέρη της Γης και θα παρέχει στους ανθρώπους δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters, το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, που έχει άνοιγμα φτερών 42 μέτρων, θα μπορεί να μείνει στον αέρα χωρίς ανεφοδιασμό για 90 ημέρες.
Κβαντικοί υπολογιστές
Λίγες ημέρες έχουν περάσει από τότε που η ΙΒΜ «άνοιξε» στο κοινό μέσω Διαδικτύου, τον λειτουργικό κβαντικό επεξεργαστή, δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να ασχοληθούν με αυτό τον πολλά υποσχόμενο τομέα, ο οποίος θεωρείται το άμεσο μέλλον των υπολογιστών.
Πρόκειται για την IBM Quantum Experience, όπως ονομάζει η εταιρεία την εμπειρία, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να τρέχουν αλγορίθμους και πειράματα στον επεξεργαστή, να δουλεύουν πάνω σε κβαντικά bit (qubits), καθώς και να εξερευνούν, μέσω tutorials και εξομοιώσεων, τις δυνατότητες των κβαντικών υπολογιστών.
Φυσικά, Google και NASA δεν αφήνουν μόνη της την IBM να κάνει παιχνίδι, αφού το περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε πως οι δύο οργανισμοί εργάζονται πάνω σε έναν κβαντικό υπολογιστή που είναι 3.600 φορές πιο γρήγορος απ' ό,τι ένας υπερ-υπολογιστής για την επίλυση σύνθετων προβλημάτων.
Σημειώνεται πως την ώρα που στους κλασικούς υπολογιστές η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το bit (binary digit – δυαδικό) και το οποίο επιτρέπεται να πάρει δύο τιμές, 0 ή 1, στους κβαντικούς υπολογιστές η στοιχειώδης μονάδα πληροφορίας είναι το qubit (quantum bit) το οποίο λόγω της αρχής της υπέρθεσης δύναται υπάρξει σε περισσότερες από δύο καταστάσεις (0 ή 1). Κάνοντας χρήση του παραπάνω, ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να επιλύσει προβλήματα πολύ πιο γρήγορα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου