Μια νέα, επαναστατική τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί από αμερικανική εταιρεία επιτρέπει σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα όρασης να δουν καθαρά, να διαβάσουν βιβλία, να δουν πρόσωπα αγαπημένων τους και το σημαντικότερο: να ζήσουν ανεξάρτητοι.
Η εγκεκριμένη από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συσκευή που φοριέται σαν ένα ζευγάρι γυαλιά, διαθέτει μια μικρή κάμερα υψηλής ταχύτητας που βιντεοσκοπεί σε πραγματικό χρόνο και στη συνέχεια αποστέλλει το βίντεο σε μια οθόνη LED μπροστά στα μάτια του ατόμου που τη φοράει. Αυτό τους επιτρέπει να δουν με εξαιρετική οπτική ευκρίνεια.
Η νέα τεχνολογία, που ονομάζεται eSight, μπορεί να βοηθήσει περίπου 260.000.000 ανθρώπους από τα σχεδόν 300 εκ. που έχουν χαμηλή όραση παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που η οπτική οξύτητά τους είναι 20/200 ή χαμηλότερη, ενώ δεν λειτουργεί στο 14% αυτών που είναι τυφλοί.
Η εταιρεία επιτρέπει τη δοκιμή σε όσους το επιθυμούν προκειμένου να διαπιστώσουν αν πράγματι τους βοηθά να δουν. Την ευκαιρία άδραξε και ο σχεδόν τυφλός 12χρονος Christopher Ward Jr., ο οποίος ταξίδεψε με τη μητέρα του Marquita Hackley στην Ουάσινγκτον και κατάφερε με τα ηλεκτρονικά γυαλιά να την δει για πρώτη φορά!
Το μικρό αγόρι γεννήθηκε με υποπλασία οπτικού νεύρου, έχει ελάχιστη αντίληψη του φωτός στο αριστερό του μάτι και ιδιαίτερα χαμηλή όραση στο δεξί του μάτι. Για να δει κάποιο αντικείμενο πρέπει να είναι πολύ κοντά στο πρόσωπό του, σχεδόν 13 εκατοστά από τη μύτη του.
«Η υποπλασία οπτικού νεύρου γνωστή και ως σύνδρομο DeMorsier είναι η ελλιπής ανάπτυξη ή η παντελής απουσία του οπτικού νεύρου, η οποία ενδεχομένως να συνδυάζεται με ενδοκρινικές και εγκεφαλικές ανωμαλίες. Στις μέρες μας, αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης των παιδιών», εξηγεί ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, προσθέτοντας ότι η διάγνωση τίθεται τυπικά με την παρατήρηση μικρού οπτικού νεύρου κατά την οφθαλμοσκοπική εξέταση, η εμφάνιση του οποίου όμως δεν μπορεί να αποτελέσει ένδειξη της μελλοντικής οπτικής οξύτητας. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί παρουσιάζει νυσταγμό, δηλαδή μια ακούσια επαναλαμβανόμενη, ρυθμική κίνηση των ματιών. «Δυστυχώς δεν υπάρχει συντηρητική ή χειρουργική θεραπεία της πάθησης».
Ο Christopher είναι ένα παιδί που επικοινωνεί γραπτώς μέσω της γραφής Braille, γιατί χωρίς τα ειδικά αυτά γυαλιά δεν μπορεί να διαβάσει. Για να τη μάθει έχασε ένα χρόνο στην πρώτη τάξη του δημοτικού. Σήμερα το σχολείο του προσπαθεί να τον βοηθήσει μετατρέποντας μερικά από τα σχολικά βιβλία σε Braille. Ο χρόνος που απαιτείται όμως γι’ αυτή την εργασία έχει ως αποτέλεσμα να μην τα έχει όταν πραγματικά τα χρειάζεται.
Ο νεαρός φοράει γυαλιά σε καθημερινή βάση, περισσότερο όμως για προστασία παρά για ενίσχυση της όρασης, διότι υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να χάσει την ελάχιστη όραση που έχει εάν τραυματιστεί ή χτυπήσει στο πρόσωπο.
Η ασφάλεια της μητέρας δεν καλύπτει το κόστος των γυαλιών, που ανέρχεται στα $15.000. Έτσι στις 27 Απριλίου ξεκίνησε εκστρατεία για να συγκεντρώσει τα χρήματα. Μέσα σε ελάχιστες ημέρες το κόστος τους υπερκαλύφθηκε.
«Εκτός από την υποπλασία του οπτικού νεύρου, η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, μερικές μορφές γλαυκώματος και μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδοπάθειας και η νόσος του Stargardt είναι μερικές μόνο παθήσεις που μπορεί να οδηγήσουν με σοβαρή απώλεια όρασης», επισημαίνει ο Δρ. Κανελλόπουλος. «Η συσκευή μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με μερική όραση και να τους δώσει την ευκαιρία να ζήσουν φυσιολογικά, χωρίς να έχουν την ανάγκη μόνιμης υποστήριξης από το οικογενειακό ή φιλικό τους περιβάλλον, έχοντας παράλληλα ίσες ευκαιρίες με τους συνανθρώπους τους στην εκπαίδευση και στη μόρφωση».
Το eSight, που έχει σχεδιαστεί για τη βελτιστοποίηση της εναπομένουσας κεντρικής όρασης αξιοποιώντας παράλληλα την περιφερική όραση, θα αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης κλινικής μελέτης εντός του τρέχοντος έτους, στο οποίο θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων το Johns Hopkins University Wilmer Eye Center, το Kellogg Eye Center στο University of Michigan και το Center for Retina and Macular Disease.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου