GIOLDASIS filipas

Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Εγκαίνια στον ΤΑΡ... Η Ήπειρος... αγναντεύει από μακριά το φυσικό αέριο!


Ο αγωγός ΤΑΡ, ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα, περνά στην φάση της κατασκευής και αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας στο ενεργειακό πεδίο.
Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και Ελλάδας προς τη Δυτική Ευρώπη. Θα έχει αρχική μεταφορική ικανότητα 10 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως με προοπτική επαύξησης σε επόμενο στάδιο στα 20 δισ. και διέρχεται την ελληνική επικράτεια από τους Κήπους του Έβρου μέχρι τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην περιοχή της Ιεροπηγής σε απόσταση 550 χιλιομέτρων. Από την Αλβανία θα συνεχίσει με υποθαλάσσιο αγωγό μήκους 105 χλμ. για να καταλήξει στη Νότια Απουλία.
Η κατασκευή του ΤΑΡ ουσιαστικά στέλνει οριστικά στις καλλένδες τον ελληνοιταλικό αγωγό, παρά την προσπάθεια που έκαναν κυρίως υπηρεσιακά στελέχη της χώρας μας, να τον κρατήσουν ζωντανό.
Σε αυτόν λοιπόν, το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο των Βαλκανίων, η Ήπειρος, είναι η μεγάλη απούσα.
Ο αγωγός δεν θα φτάσει στην περιοχή, ούτε υπάρχει πρόβλεψη διακλάδωσης, με αποτέλεσμα οι Ηπειρώτες να αγναντεύουμε και μάλιστα από πολύ μακριά το φυσικό αέριο.
Ο αγωγός ΤΑΡ επελέγη από την Κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν ως η προτιμητέα διαδρομή για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη μεταξύ των τεσσάρων εναλλακτικών οδεύσεων που είχαν προταθεί, δύο από τις οποίες διέρχονταν εκτός Ελλάδος. Πρόκειται για επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας τόσο άμεσα όσο και έμμεσα καθώς σημαντικό τμήμα των προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών που απαιτούνται για το έργο έχουν ήδη ανατεθεί σε ελληνικές εταιρίες.
Με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού που τοποθετείται στο 2019-2020 η χώρα μας θα αποκτήσει πρόσβαση σε μία ακόμη πηγή τροφοδοσίας της εσωτερικής αγοράς με αέριο, γεγονός που αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και τον ανταγωνισμό στην προμήθεια.
Οι πηγές εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς σήμερα είναι ο αγωγός μέσω Βουλγαρίας που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, ο ελληνοτουρκικός αγωγός και οι εγκαταστάσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.
Στόχος της Κοινοπραξίας κατασκευής του ΤΑΡ πέρα από τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης είναι η διακλάδωση προς τις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Κροατία, Μαυροβούνιο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη), εξέλιξη που θα μετατρέψει τη χώρα μας σε περιφερειακό δίαυλο εφοδιασμού με φυσικό αέριο.
.