GIOLDASIS filipas

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τρέχουν για τις ιδιωτικοποιήσεις, σφιχτά τα χρονοδιαγράμματα.


Πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), άμεση έγκρισή του από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής και δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει το προσχέδιο συμφωνίας (Supplemental Memorandum of Understanding) μεταξύ Αθήνας και θεσμών, με την κυβέρνηση να καλείται να ολοκληρώσει τις όποιες εκκρεμότητες για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι ιδιωτικοποιήσεις.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», στο σχέδιο συμφωνίας προβλέπεται η υποχρέωση της κυβέρνησης να συνεννοείται με το ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα υπό την εποπτεία των θεσμών, σε τριμηνιαία βάση, για το ποιες ενέργειες οφείλει να προωθήσει ώστε να διευκολύνει τις ιδιωτικοποιήσεις. Στην περίπτωση, μάλιστα, καθυστέρησης το ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα ως θέμα επείγουσας σημασίας

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τη συμφωνία, ο στόχος για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις στο προσχέδιο της συμφωνίας τοποθετείται στα 5,8 δισ. ευρώ έως το 2018.
Με βάση τα παραπάνω, η κυβέρνηση θα κληθεί να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν τις συμφωνίες για το Ελληνικό, τον ΟΛΠ και τα περιφερειακά αεροδρόμια με στόχο αυτές να ψηφιστούν στη Βουλή και μάλιστα με αρκετά σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

Ειδικότερα -σύμφωνα πάντα με την «Καθημερινή»- η Βουλή θα πρέπει να ψηφίσει τη συμφωνία πώλησης των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου και αφού η κυβέρνηση ολοκληρώσει νωρίτερα τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις με τον επενδυτή για ενδεχόμενες αναθεωρήσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ των παραδοτέων περιλαμβάνεται και η εκκένωση της έκτασης, κάτι που περιπλέκει τα πράγματα καθώς σε χώρους της υπό παραχώρηση έκτασης διαμένουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. 

Το Ελληνικό είναι μία από τις 19 ιδιωτικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο ανανεωμένο Asset Development Plan του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) που αναμένεται να εγκριθεί εντός των ημερών από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως προβλέπει η συμφωνία με τους «θεσμούς».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», στη συμφωνία με τους Θεσμούς προβλέπεται ως προαπαιτούμενη δράση η επικύρωση της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίωναπό το ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ η ομάδα εργασίας που θα συσταθεί με βάση τη κυοφορούμενη συμφωνία θα πρέπει να «τρέξει» και τοθέμα του ΟΛΠ.